09 juni Wat met verdroogde tuinen? Waterbesparende tips voor gazons en bloemenweide

Voor het derde jaar op rij is er droogte in ons land. En het uitblijven van neerslag heeft grote gevolgen voor wie onlangs een nieuw gazon inzaaide, of een bloemenweide. Gazonexpert Erik Truyers van Advanta geeft tips over hoe je een pas ingezaaid gazon moet redden. Of hoe je een fout gelopen project nieuw leven kan inblazen.

Zonder water groeit niets

Erik Truyers: “Grootste droogte ooit! Laagste waterstand in Vlaanderen! Sommige media doen hun best om de huidige toestand te dramatiseren, want dat verkoopt. Maar op dit moment is er nog geen reden tot paniek. De laatste decennia hebben tuin- en landbouw zich aangepast, en ze doen dat nog steeds. Nieuwe technieken zorgen er o.a. voor dat water bewust, intelligent en met mate wordt gebruikt en waar mogelijk, gerecupereerd of opgeslagen in de wortelzone. Hiermee wil ik niet beweren dat er geen problemen zijn, maar dramatiseren draagt niet bij tot een oplossing.”

“Wie een auto koopt is overtuigd van het merk. Maar hoe goed de wagen ook is, zonder brandstof zal hij geen meter rijden. Dat is net hetzelfde bij je gazon of bloemenweide.”

“De aanhoudende droogte heeft uiteraard gevolgen voor het aanwezige groen. Want zonder water groeit niets. Letterlijk. Niet beregenen in droogteperiodes is nefast voor de tuin. Economisch zal de besparing op de waterfactuur klein bier zijn vergeleken met de kost om je tuin nadien te herstellen. En ook ecologisch is het afsterven van het groen een aderlating voor de biodiversiteit. Want tuinen in hun geheel zorgen voor belangrijke ecosysteemdiensten. Mors dus niet met water, maar draai de kraan ook niet volledig dicht. Gebruik zuinig en gericht waar nodig. Wie de juiste stappen volgt, kan heel wat miserie voorkomen.”

Wat doen in nieuw gezaaide en bestaande gazons en bloemenweides?

“Nieuw gezaaide zaden hebben voldoende water nodig om te kiemen. Zolang het niet regent zal je vers gezaaide zaad niet beginnen kiemen en is er geen probleem. Het zaad blijft droog en de kiem breekt niet door. Maar zodra het de eerste keer regent, start het kiemproces. Vanaf dat moment moeten de zaadjes elke dag vochtig gehouden worden. Gebeurt dit niet, dan droogt de kiem uit, sterft hij af. ”

“Er dient per dag best minstens 10 liter water per m² te vallen. In droge periodes zoals nu is regen (als die er al is) alleen vaak onvoldoende om de zaadjes te voorzien van voldoende water. Zelfs een stevige regenbui heeft nauwelijks effect, want het meeste water dringt niet door tot in de bodem. Tot de eerste maaibeurt beregen je dus best elke dag om de zaadjes vochtig te houden. Best meerdere beurten per dag om de toplaag waar het zaad zich bevindt vochtig te houden. Voor een reeds ontwikkeld project echter beter één keer voldoende water dan vaak kleine hoeveelheden. Tegen deze regels wordt nog te vaak gezondigd met nefaste gevolgen.”

Wetting Agents

“Moet je de waterkraan dan continue openzetten? Neen. Watergebruik optimaliseren en besparen op de waterfactuur kan, bijvoorbeeld, door waterrecuperatie. Opgeslagen hemelwater kost niets. En kan nu wonderen doen voor de natuur. Het is ook veel duurzamer dan een grondwaterput waarmee je direct wegpompt uit de opgebouwde reserve. Een automatische beregening kan, maar kies dan voor intelligente instellingen. Zo bespaar je liters water dat anders nutteloos afvloeit.”

“Een aanrader om water efficiënter in te zetten is het gebruik van Wetting Agents! Zij verlagen de oppervlaktespanning van water waardoor oppervlaktes beter bevochtigd worden. Onder natte omstandigheden vloeien ze overtollig water af. In droge omstandigheden houden ze de bodem zowel verticaal als horizontaal vochtiger. Hierdoor moet je dus minder water geven voor betere resultaten! De Wetting Agents zijn vaak in vloeibare maar ook in vaste vorm verkrijgbaar en kunnen snel en makkelijk in een bestaand gazon of bloemenweide worden ingezet. Ze bestaan tegenwoordig voor meerdere doeleinden. Vraag ernaar bij je leverancier.”

Hoe pak je een nieuw project meteen goed aan?

“Te vaak zien we echter dat bewateringsacties pas worden opgestart als het te laat is, als de wortels reeds uitgedroogd zijn. En dan zullen er zeker geen gras of bloemen meer verschijnen. En moet je van vooraf aan beginnen. Best doe je dat dan meteen op de juiste manier. Hieronder alvast enkele tips.”

Bodembewerking

“Wie een nieuw gazon wil aanleggen, zorgt er best voor dat de ondergrond in goede conditie is. Spit of frees de oude grond om tot op een diepte van 25 centimeter. Dit zorgt voor een goede lucht- en waterhuishouding. Meng bij deze werken je bodemverbeteraar in, maar denk ook aan de vochtregulering. Dit kan met turf of waterabsorberende polymeren. Ten slotte ook de meststoffen niet vergeten die essentieel zijn voor het welslagen van je groenproject.”

“Indien het snel moet gaan, kan je ook hier een beroep doen op wetting agents. Zij versnellen het proces van wateropneembaarheid onmiddellijk, maar werken maar tijdelijk.”

Kwalitatief graszaad

“Kies bewust voor een kwalitatief gras- of bloemenmengsel dat beter droogteresistent, beter vochtresistent en beter ziekteresistent is. Bij Advanta werken we reeds tientallen jaren aan mengsels met een natuurlijke coating die de kieming en wortelvorming positief beïnvloeden. Uit een dichtgesloten grasmat zal het water minder snel verdampen. Zo ben je beter gewapend tegen verdere extreme weersomstandigheden.”

Bemesting

“Voor de eerste regenbuien (of beregening) geef je best extra voedsel via een traag werkende meststof. Maar niet vergeten: zonder vocht van bovenaf, werken meststoffen, wetting agents én bodemverbeteraars niet!”

Specifieke vragen?

De technologie, de producten om droogte op te vangen bestaan. Aan jou als groenprofessional om ze te leren kennen en gebruiken. Vraag ernaar bij je leverancier. En heb je specifieke vragen? Neem rechtstreeks contact op met Erik Truyers via zijn Facebookprofiel Erik Advanta of per email: erik.truyers@limagrain.be

Tip! Check of de grasplantjes nog leven

Snij een stukje graszode uit de grond. Verzadig het volledig in een emmer met water. Laat nadien het water uit de emmer lopen, maar laat de graspol erin liggen. Zie je na 2 tot 3 dagen onderaan witte worteltjes, dan leven de grasplanten nog.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

      Privacy statement.