24 juli Verdroogde gazons en sportvelden

Op dit moment zijn we aan het bekomen van de hittegolf van de voorbije dagen met lokaal soms meerdere dagen na elkaar temperaturen van rond de 35  ̊C. De laatste weken en zelfs maanden zijn de omstandigheden voor het gras extreem en je ziet hoe de grasplanten afzien door de hittestress.

De droogte is voor vele sportvelden – zeker als er niet beregend kan worden – zo nijpend, dat velden onbespeelbaar worden verklaard. Ook vele siergazons zien er allesbehalve fris groen uit. Het neerslagtekort in België is in een aantal gebieden zelfs opgelopen tot meer dan 300 mm. Bepaald geen optimale omstandigheden voor de start van de sportcompetities. Het is nu nog te droog om de sportvelden en gazons aan te pakken, maar zodra het regent, kun je aan de slag. Je hebt dan nog een korte periode om je velden winterklaar te maken.

Extreme temperaturen, passende maatregelen

Niet alleen de temperatuur was de voorbije weken gemiddeld hoog, ook de bodemtemperatuur steeg in de middag naar ruim boven de 20 °C, op sommige plaatsen zelf boven de 25 °C. Dit heeft meteen een invloed op het gras, dat dan snel in hittestress komt.

Ons advies

Heb je wegens de aanhoudende droogte nog niet door kunnen zaaien tijdens het groot onderhoud óf hebben de velden zichtbare droogteschade? We delen graag ons advies:

Hoger maaien

Het is belangrijk om nu hoger te maaien dan normaal. Neem het risico van hoog maaien om de gevolgen van hittestress te voorkomen. Als het gras wat langer staat, is er minder opwarming en minder verdamping, omdat er minder directe instraling plaatsvindt. Maai ook niet in de middag, dan drogen de graspunten meteen.

Beregenen

Kun je beregenen? Doe dat dan zoveel mogelijk in de tweede helft van de nacht. Dan is de bodemtemperatuur al wat gezakt en is het verschil met de temperatuur van het water wat kleiner. Zeker in het geval van bronwater.

Doorzaaien zodra het kan

  • Sportvelden

Wil je het sportveld optimaal gereed maken voor de komende competitie, dan is het zaak om meteen door te zaaien wanneer er genoeg regen is gevallen. Aan te raden is om te kiezen voor ‘snelle mengsels’ van 100% Engels raaigras, zodat het veld in zo kort mogelijke tijd weer dicht staat. De mengsels Recover 3, Tetrasport, Belsport 7 en Victoria zijn hier heel geschikt voor. Afhankelijk van de schade aan de grasmat en de in acht te nemen rustperiodes kunt u uw ideale mengsel bepalen. Alle informatie kunt u vinden op onze website.

  • Gazons

Voor gazons raden we aan om door te zaaien met Renova of Forza Tetra. Waterhuishouding en bemesting op punt houden want we hebben nog maar enkele maanden de tijd om het gazon in topconditie te brengen tegen de winter.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

      Privacy statement.