30 april Studiedag ‘Groenbeheer van morgen, anders bekeken!’ op dinsdag 11 juni 2024

Groenbeheer van morgen, anders bekeken!

Klimaat, onkruidbeheer… alles verandert

Het groenbeheer van morgen staat centraal. Met de huidige klimaatomstandigheden en de veranderende wetgeving rond openbaar groenbeheer is het duidelijk dat de traditionele aanpak niet langer volstaat. Ook de verwachtingen van de burger zijn anders dan vroeger.  De roep naar een duurzaam en biodivers groenbeheer klinkt steed luider.

Wij zoeken graag mee naar werkbare oplossingen om ons aan te passen aan deze nieuwe realiteit!

Daarom nodigen wij u graag uit op dinsdag 11 juni op onze boeiende studiedag in Anzegem-Tiegem.

Wat mag u verwachten?

Met vooraanstaande sprekers verkennen we tijdens de ochtendsessie de nieuwste inzichten, innovatieve klimaatadaptieve oplossingen, praktische tips…. Aansluitend op de presentaties is er ruimte voor een interactief panelgesprek, waar al uw vragen aan bod komen. ‘s Middags is er voor iedereen een lunch voorzien. Een ideaal netwerkmoment.

In de namiddag nemen we u graag mee in een rondleiding op ons demoterrein om de besproken concepten in de praktijk te laten zien.

Deelname aan deze studiedag is volledig gratis mits registratie en wordt u aangeboden door een aantal partners uit de organisatie van de Nationale Grasdag ( Advanta, ENVU, ICL, TerraCottem), in samenwerking met de firma’s  eWeeding en MDS die zorgen voor de praktijkdemonstraties.

Dit programma reikt concrete oplossingen aan die direct kunnen worden toegepast in het groenbeleidsplan van uw stad of gemeente. Samen kijken we vooruit naar een biodivers en duurzaam groenbeheer dat klaar is voor de toekomst!

Registreren voor de studiedag

U kunt hier registreren voor de studiedag. Deelname is volledig gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Voorinschrijving is daarom verplicht. Hebt u nog vragen, aarzel niet om Isabelle Dedrie te contacteren op het nummer 0491/37 79 40.

Sprekers op deze studiedag

Stijn Van Dingenen – Landschapsarchitect

Openbare infrastructuurprojecten als ecologische hefboom.

VEN-gebieden, habitatrichtlijnen, beschermde natuurzones… het zijn vaak flinke drempels die je moet nemen als je openbare infrastructuurprojecten vergund wil realiseren.

Kan een andere aanpak ervoor zorgen dat deze drempels net fundamenten worden van je project? Is een ecologische win-win mogelijk? 

Michel Wimmers – eWeeding

Onkruid op verhardingen via elektriciteit tot in de wortel aanpakken. Werkt dit? En wat zijn de resultaten op langere termijn?

Welke invloed heeft elektriciteit op omstaanders, biodiversiteit en bekabeling?

Wat met invasieve exoten zoals de reuzenberenklauw en de Japanse duizendknoop?

Paul Dupas – ICL

Wat zijn, met de huidige kennis van zaken, de beste keuzes om te komen tot een toekomstrobuuste diversiteit zowel in stedelijk als in landelijk gebied?

En hoe die diversiteit laten samenvloeien met het verwachtingspatroon van de burger? Beslissingen van vandaag bepalen de toekomst.

Stein De Meulemeester – ENVU

Het panelgesprek wordt in goede banen geleid door Stein De Meulemeester van ENVU.

Dagprogramma

 • 09.00 u. – 09.20 u. Ontvangst met koffie of frisdrank
 • 09.20 u. – 09.30 u. Openingswoord door Stein De Meulemeester
 • 09.30 u. – 10.10 u. Openbare infrastructuurprojecten als ecologische hefboom (Stijn Van Dingenen – landschapsarchitect – Provincie Limburg)
 • 10.10 u. – 10.40 u. eWeeding (onkruidbeheer) voor verharde terreinen of invasieve exoten zoals reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop (Michel Wimmers – eWeeding)
 • 10.40 u. – 11.20 u. Biodiversiteit in stedelijk en landelijk gebied (Paul Dupas – ICL)
 • 11.20 u. – 12.30 u. Interactief panelgesprek (moderator: Stein De Meulemeester – ENVU)
 • 12.30 u. – 13.30 u. Netwerklunch
 • 13.30 u. – 16.00 u. Praktijkdemonstraties en rondleiding op het proefveld

Praktisch

 • Voor wie: Openbare besturen
 • Wanneer: Dinsdag 11 juni 2024 van 09.00 u. tot 16.00 u.
 • Locatie: Ter hoogte van Oostdorp 42, Anzegem-Tiegem
 • Parking: Er is parkeergelegenheid beschikbaar op loopafstand van het demoterrein.

Attest van deelname

Wenst u een attest van deelname aan de studiedag? Stuur een e-mail naar isabelle.dedrie@limagrain.be, en u ontvangt dit kort na afloop van de studiedag.

Partners

Deze studiedag is een organisatie van 4 partners van de Nationale Grasdag (Advanta, ENVU, ICL en TerraCottem) in samenwerking met eWeeding en MDS.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    Privacy statement.