11 september September is aangekomen, tijd om het gazon aan te pakken!

Nieuwe inzaai: welk mengsel moet ik kiezen?

Een misvatting bij velen is dat graszaad zomaar graszaad is. Niets is minder waar.

Wanneer een nieuw gazon ingezaaid wordt, zijn er enkele zaken waarmee men rekening moet houden. Ten eerste moet er gekeken worden hoe het gras gemaaid zal worden. Als men het gras mulcht (maaien zonder opvang of met een robot), moet het gras verteren door de bodemorganismes. Sommige grassoorten verteren gemakkelijker dan andere. Sport- en speelgazonmengsels bevatten doorgaans meer Engels raaigras, wat gemakkelijk verteert. Siergazonmengsels bevatten dan weer meer roodzwenksoorten die moeilijker verteren. Zo ontstaat er sneller een viltlaag die de ademhaling van de wortels bemoeilijkt. Het regenwater dringt daardoor niet in de bodem en het zonlicht komt niet tot bij de ontwikkelende grasscheuten. Deze viltlaag moet verwijderd worden door te verticuteren.

Daarnaast moet afgewogen worden hoe intensief het gazon betreden wordt. Als dit goed meevalt, kan er gekozen worden voor een siergazonmengsel zoals Versailles of Ravot. Deze ogen niet alleen heel mooi, maar kunnen ook zeer kort gemaaid worden. Ze doen het goed in schaduw en behouden hun kleur in de winter.

Verwacht u een intensievere betreding, dan kiest u best voor een sport- en speelgazon. Presto en Supersporta zijn enorm sterk en zijn hierdoor de norm voor een goed gazon. Daarnaast kan u ook opteren voor Forza Tetra, wat onze oplossing is voor het extremer wordende klimaat. Forza Tetra onderscheidt zich niet alleen door een hogere droogte- en uv-licht-tolerantie maar ook door een snellere opkomst in koudere omstandigheden. Dit mengsel heeft een gigantisch herstelvermogen.

Wie graag een gazon heeft met wat kleur en leven, kan beter kiezen voor Ecogazon of Biodivers bloemen- en kruidengazon. Hier is een aandeel bloemenzaden vooraf ingemengd, zodat er vanaf het begin al bloei ontstaat. Met deze mengsels kan u zelf het maairegime bepalen en is het dus niet nodig om het gazon wekelijks kort te maaien.

Door het juiste mengsel voor uw situatie te kiezen, zet u al een grote stap in de richting van een mooi gazon.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

      Privacy statement.