11 juli Meerjarige bloemenweides zijn uitgebloeid. Hoe pakken we dit aan?

Hebben je klanten genoten van de pracht van een weelderige bloemenzee tijdens de mooie lente- en zomerdagen? Mooi, maar op een gegeven moment is de bloemenweide grotendeels uitgebloeid, zijn de mooie bloemen verdord en zie je tussen de plantjes grassen en onkruiden. Met de juiste aanpak kan je ervoor zorgen dat de meerjarige bloemenweide in september een tweede keer bloeit.

Er zijn meerjarige bloemenmengsels voor tal van ondergronden. Zelfs voor de meest lastige: bosranden, zandgronden, zelfs gestoorde gronden. Elk van hen heeft een eigen handleiding maar algemeen geldt het volgende: is 70 % of meer van de bloemen vóór eind juli uitgebloeid, maai dan de hele weide voor 1 augustus op 15 tot 20 centimeter hoogte zodat je de rozetten niet beschadigt. Op die manier kan er in september een tweede bloei ontstaan.

Hoe ga je te werk ?

  1. Verwijder eerst handmatig ongewenste onkruiden, zodat hun zaad niet op de grond valt.  
  2. Maai de weide op 15 centimeter hoogte.
  3. Laat het maaisel een week liggen zodat de zaden op de grond vallen en voer het daarna af.

Zijn de bloemen pas later uitgebloeid, dan laat je de weide best zoals die is. In de praktijk zien we dat de meeste bloemenmengsels de laatste jaren tijdens de zomermaanden niet gemaaid worden. In dit geval kan je ofwel de bloemenweide in het najaar (oktober/november) maaien ofwel laat je ze de hele winter staan. Het hangt ervan af hoe je klant het wil, ecologisch of strak.

Wat wil je klant? Ecologisch of strak?

Hebben je klanten het liever strak en netjes? Dan kan je de werkzaamheden al uitvoeren in het najaar (oktober/november).

Meer ecologisch is om de bloemenweide de winter lang te laten staan. Wanneer de grond bedekt is, kunnen ongewenste grassen en kruiden zich in de herfst en winter minder ontwikkelen. Daarnaast zitten de uitgebloeide bloemen barstensvol zaden, een snackbar voor tal van vogels en insecten. En zorgen zo voor een enorme boost voor de biodiversiteit.

Teveel grassen en onkruid?

Heb je een teveel aan grassen en onkruid? Dan rijst de vraag of je de bloemenweide nog kan laten staan. Hun aandeel zal immers enkel nog vermeerderen. In dat geval kan je de bloemenweide best opnieuw inzaaien.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

      Privacy statement.