11 september Is het mogelijk om veldbloemen te zaaien in het najaar?

De zomer komt op zijn einde. Voor veel mensen betekent dit jammer genoeg dat hun vakantie voor dit jaar al voorbij is. Misschien heeft u van de vakantie gebruik gemaakt om uw tuin aan te pakken en hebt u nu wat vrije ruimte die u wil opfleuren. Veldbloemen zijn hiervoor ideaal!  Maar kan u deze nog uitzaaien dit jaar?

Ja!

Het najaar is de ideale periode om een meerjarig bloemenveld aan te leggen. Net zoals bij een gazon is september/begin oktober ideaal omdat de bodemtemperatuur goed is en er meestal voldoende vocht is om de zaden te doen kiemen. Zo is de bodem bedekt voordat de winter begint. In het voorjaar hebben de bloemen al een voorsprong op het onkruid dat wil ontkiemen en zal de bloei ook eerder starten. Dubbele winst dus!

Belangrijk is dat u voor najaarszaai een meerjarig mengsel kiest aangezien er bij de eenjarige mengsels verschillende soorten zijn die vorstgevoelig zijn en een strenge winter waarschijnlijk niet overleven.

Begin september kan u de grond zaaiklaar leggen en even afwachten. De aanwezige onkruidzaden in de grond zullen ontkiemen en na een 2-3-tal weken kan u die verwijderen. Deze techniek noemt men  ‘een vals zaaibed aanleggen’. Na het verwijderen van de onkruiden maakt u de grond heel lichtjes los en kan u het bloemenzaad uitstrooien. Best worden de zaden gemengd met een vulstof zoals wit zand, om het volume te vergroten. Zo kan u de zaden egaal verdelen over het in te zaaien stuk. Anders dan bij een gazon hoeven de zaden niet te worden ingeharkt maar kunnen na het strooien de zaden lichtjes aangedrukt worden met een gazonwals.

Getuigenis:

Karel Vercruysse, sales- en marketingmedewerker bij Advanta, had in het voorjaar in zijn tuin wat ruimte over. Hij koos ervoor om half mei het meerjarige mengsel Staygreen 9 Bloemrijk uit te zaaien. Na de aanleg van het vals zaaibed heeft hij 2 weken later de zaden uitgestrooid. Niettegenstaande de aanleg van een vals zaaibed, heeft hij toch een 3-tal keer onkruid verwijderd. Het is typisch voor onkruiden zoals melganzenvoet, zwarte nachtschade en hanenpoot om in mei massaal te verschijnen. Een uitzaai in het najaar in combinatie met een vals zaaibed had hier een verschil kunnen maken. Karel heeft echter de hele zomer kunnen genieten van de bloemenpracht achteraan zijn tuin!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

      Privacy statement.