
11 september Doorzaai: waar moet ik op letten?
Hoe kan een grasmat zich best herstellen?
Hitte en vooral het gebrek aan neerslag kunnen op korte termijn grote schade toebrengen aan een mooi grasveld. Maar op termijn veroudert elk gazon. Doorheen de jaren sterven grasplantjes en neemt de densiteit van de begroeiing af. Ongewenste gasten zoals onkruid en mos krijgen de kans zich in de grasmat te nestelen. Via verticuteren en specifieke herbicides kan je deze aftakeling kortstondig onderbreken. Maar ook dan is het gras meestal niet in staat om snel de open ruimte tussen de plantjes te dichten.
De snelste en goedkoopste manier om een gazon een ’total make-over’ te geven is een doorzaaibehandeling. Nieuw graszaad wordt daarbij in de grasmat gezaaid. Het ontkiemende zaad vult de open ruimte tussen de oude grasstruikjes met jonge, vitale grasplantjes. Waardoor niet alleen de diversiteit aan grassoorten weer op peil komt maar ook de plantdichtheid verhoogt en het gazon verjongt. Twee weken na de behandeling ziet de grasmat er voller en groener uit. De resistentie van het gazon is ook veel hoger en onkruid en mossen krijgen geen kans meer.
Met welk graszadenmengsel moeten we doorzaaien?
De belangrijkste parameter is de beschadigingsgraad van het gazon. Is 40 à 50 % van de grasmat beschadigd, dan is het aangewezen om door te zaaien met Renova. Door zijn samenstelling met een hoog percentage aan Engels raaigras zorgt dit graszaadmengsel voor een snelle kieming en herstel van de bestaande grasmat.
Is de grasmat voor meer dan 70% weg? Dan zaai je best door met het initieel ingezaaide grasmengsel. Dit garandeert dat het uitzicht en de samenstelling van het ingezaaide mengsel behouden blijven. Gebruik daarbij zeker voldoende graszaad (3 kg per are).
Let op: als de bodem vast zit, je te maken hebt met bulten, verzakkingen … kortom, als de bodemstructuur helemaal aangetast is, dan leg je best een nieuw grasveld aan met een hoogkwalitatief grasmengsel zoals Presto of Versailles. Heb daarbij uiteraard aandacht voor de juiste bodembewerkingen.
Wat is het juiste tijdstip om door te zaaien?
Grassen kiemen ideaal bij een temperatuur vanaf 12 °C en als er voldoende regen is. De ideale, natuurlijke periode voor doorzaai is het najaar (september – oktober). Het jonge gras krijgt dan volop de kans zich te ontwikkelen zonder concurrentie te ondervinden van de oude grassen of onkruid. Ook de hogere bodemtemperatuur bevordert de ontwikkeling.
Veel particulieren willen echter hun gazon renoveren aan de start van het seizoen. Dat kan ook, maar door de lagere bodemtemperatuur verloopt de kieming wel iets langzamer. Graszaad met een groeiversnellende coating is in dit geval een aanrader vanwege zijn versnelde kieming.
Hoe ga je best te werk voor een geslaagde doorzaai?
Start met je gras kort te maaien, op ongeveer 2 cm. Doe dit bij voorkeur met een maaier met opvang zodat het gemaaide gras niet blijft liggen. Hierna ga je verticuteren. Liefst in twee dwarsrichtingen om zo alle mos en ander afval uit te lichten. Verwijder vervolgens al het losgewerkte dood gras en mos. Het resultaat moet een perfect opgeruimde oppervlakte zijn.
Hierna ben je klaar voor het eigenlijke doorzaaien. Dat doe je best met een professionele doorzaaimachine die een zaaibed creëert door groeven in de gazonbodem te snijden waarin het zaad geïnjecteerd wordt. Gebruik zeker het juiste zaadmengsel voor een gegarandeerd succes. Daarna wordt de grond aangewalst zodat het zaad veilig in de grond zit.
Om de slaagkansen nog te vergroten, kan je topdressen. Dit is het opstrooien van een vulmiddel, een mengeling van zand en compost, op het gazonoppervlak. Ook voldoende zonlicht en water zijn cruciaal. De gemiddelde dagelijkse waterbehoefte ligt rond de 2,5 liter/m2. Bij gebrek aan neerslag kan er dus best beregend worden.
De laatste stap is bemesten. De extra voedingsstoffen versterken de doorgroei van het jonge gras. Het is wel belangrijk dat de zaadjes eerst kiemen in de grond. Bemest dus niet vlak na het doorzaaien maar na ongeveer 15 dagen als het jonge gras voldoende is opgekomen.

5 troeven van Advanta Renova
- Supersnel vestigend kwaliteitszaad voor renovatie/herstel of groot onderhoud van grasvelden; altijd aanbevolen voor de jaarlijkse opknapbeurt van gazons in het voorjaar.
- Aangewezen doorzaaimengsel voor snel herstel van alle beschadigde en/of uitgedunde gazons als gevolg van intensief gebruik, droogte, ziekten en plagen. Ook na onderhoudsmaatregelen als mos- en onkruidbestrijding & verticuteren.
- Prima inzetbaar voor ‘restyling’ of verjongingskuur van oudere gazons.
- Hoofdcomponent Engels raaigras (75 %) vult kale plekken in de bestaande zode in sneltempo op, zodat onkruiden geen kans krijgen en het gazon weer snel groen is.
- Renova is gecoat met HEADSTART ADVANCE, een 100 % natuurlijke coating die garant staat voor een snellere kieming en vorming van de graszode, een grotere wortelmassa die zorgt voor een betere opname van vocht en voeding.